Overprikkeling en de relatie met psychische blokkades

soap-bubble-1959327__340

Ik heb gedeeld dat ik voor een onverwerkt pestverleden een traumatherapie zou gaan volgen. Inmiddels ben ik daarmee bezig.  En het wonderbaarlijkste effect is een vermindering en betere hanteerbaarheid van overprikkeling. Blijkbaar heeft een onbewuste beschadiging al die jaren een rol gespeeld bij de belasting van overprikkeling in mijn leven.

Dit is een observatie die alleen bij mezelf speelt maar de resultaten waren zo opzienbarend dat ik ze graag wil delen. Ik ben in mijn middelbare schooltijd erg gepest door jongens uit mijn klas. Ik heb daardoor naderhand niet meer op een onbevangen manier met het andere geslacht kunnen omgaan. Het leidde onder meer tot problemen in relaties, veel angst en boosheid en terugkerende negatieve innerlijke dialogen die veel energie kostten. Om daar vanaf te komen ben ik hypnotherapie gaan volgen.

Het idee achter hypnotherapie is dat erge gebeurtenissen pas een probleem worden als ze niet op een goede manier verwerkt worden. Als dat niet gebeurt, blijven ze vanuit het onderbewuste opspelen en voor problemen zorgen terwijl je je niet van de oorzaak bewust bent. Die zit immers in het onderbewuste. Om de confrontatie met de pijnlijke gebeurtenis te vermijden, houdt je lichaam/bewustzijn zichzelf in een toestand waarbij de hersenen hoge hersengolven produceren. Zo blijf je uit de buurt van het onderbewuste, want die lagen van je psyche openbaren zich pas wanneer je hersenen laagfrequente hersengolven uit gaan zenden. Door middel van hypnose kom je in een staat van laagfrequente hersengolven terecht, waardoor je het onderbewuste weer kunt bereiken en de verwerking in beweging wordt gezet en het trauma kan oplossen.

th

Het eerste wat me opviel, is dat ik zo open en helder was na een sessie hypnotherapie en dat dat effect een dag of twee na het consult doorwerkte. Ik was helderder op mijn werk, sliep sneller in, droomde meer en werd helderder wakker. Ik was aan het eind van de dag minder moe en was op de één of andere manier beter bestand tegen situaties met veel prikkels. Onderdeel van de therapie was thuis werken met een geluidsopname waarmee ik mezelf onder hypnose kon brengen. Dat bleek een heel goede remedie tegen overprikkeling te zijn. Ik moet bekennen dat ik hem vaker heb gebruikt als ‘overprikkelingbestrijder’ dan als onderdeel van de therapie. Mijn leven werd op slag eenvoudiger. Ik raakte niet alleen snel overprikkeld, daarvan herstellen kostte me ook tijd. Alleen de tijd kon mijn hersenen tot bedaren brengen. En die tijd is er nu eenmaal niet altijd. Met behulp van zelfhypnose raakte ik niet alleen minder snel overprikkeld, ik kon daar ook in kortere tijd weer van herstellen. Win-win!

Ik heb overprikkeling tot dusver altijd beschouwd als een puur neurologisch gegeven: de hersenen kunnen de prikkels niet meer aan, raken overvoerd en overprikkeling is gevolg. Door een tijdlang minder prikkels op te nemen, kan de normale toestand van de hersenen zich herstellen. Dat was het idee. Ik vraag me af of überhaupt wetenschappelijk echt bekend is wat overprikkeling precies is. Ik had nog nooit de link gelegd tussen overprikkeling en een relatie met onverwerkte processen in het onderbewuste en de staat van hoogfrequente hersengolven die daar het gevolg van is. Terwijl dat eigenlijk heel logisch is: het trauma dat je constant loopt te onderdrukken neemt ‘schijfruimte’ in beslag. Dat je van constante hoogfrequente hersengolven overprikkeld kunt raken, vind ik ook logisch.

Het wonderlijkste was: als ik me in een staat van laagfrequente hersengolven bevind, dan komen de innerlijke dialogen uit gewoonte nog wel boven, maar ze triggeren me veel minder. Ik hoef er niet op te reageren, ik kan er boven staan. Dat alleen al geeft veel rust. Door ze niet meer te voeden (een gewoonte is niets anders dan een circuit in je brein), kunnen ze langzaamaan gaan uitdoven. En als zo’n rotdialoog weer eens opborrelt, denk ik (in een staat van lage hersengolven):’ik wil hier helemaal niet mee bezig zijn. Weet je wat, ik doe er gewoon niet meer aan mee.’ Het klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk hard werken. Je hoeft maar moe, hangry of overbelast te zijn of PMS te hebben en daar ga je weer. (Observatie: PMS valt samen met een opleving van zaken uit het onderbewuste, of het pijnlichaam zoals Eckhart Tolle het noemt). Maar het belangrijkste is: door je hersengolven te beïnvloeden heb je een gereedschap om er mee om te gaan. Hoe lang heb ik niet vruchteloos geprobeerd hier grip op te krijgen! En ik besef hoe groot de invloed is van alle zelfhulp die je als een worst wordt voorgehouden dat je echt, echt, echt op eigen kracht van ál je problemen af kunt komen. Als je maar genoeg wilskracht hebt. Maar als er in je onderbewuste van alles niet goed zit, kun je wilskrachtig zijn wat je wilt, maar je komt er niet doorheen.

running-1421620__180

Mensen met ASS hebben vaak heel wat meegemaakt en hebben het nodige aan onbegrip, afgewezen worden, gepest worden en andere worstelingen in hun rugzakje zitten. In hoeverre zou je leven onnodig zwaar zijn door onverwerkte processen? Voor zover ik weet is nooit gekeken naar de relatie tussen trauma en overprikkeling. Maar het zou heel goed kunnen dat wanneer je je onverwerkte trauma’s (EN JE BENT JE DAAR NIET ALTIJD VAN BEWUST) gaat oplossen, je leven een stuk soepeler kan gaan verlopen. Ik merk dat een zwaarte die er altijd wel ergens op de achtergrond zat, langzaam aan het oplossen is. Ik heb meer zelfvertrouwen en die zin dat ik meer vertrouwen heb in mijn innerlijke hulpbronnen. Ik weet misschien niet alles, maar ik kom er wel uit. Mijn nieuwe motto is; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Hypnotherapie wordt gedeeltelijk vergoed met een aanvullende zorgverzekering. Er is een beroepsvereniging voor hypnotherapeuten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *